Skuggornas hus

TV, 1996, , , ,

Filmen handlar om klass 7A som ger sig iväg på en klassresa med sina två lärare. De ska bo i huset Pemba som ligger en bit utanför Visby på Gotland. Men väl framme i huset börjar det hände mystiska saker och lilla Vanessa blir sjösjuk när hon ska sova. Huset verkar leva. Vad är det för märkligt samband mellan klass 7A och personerna på det förlista skeppet Pemba 1923? Det förflutna kräver sin rätt.
Skådespelare: Stefan Sauk, Gunilla Röör, Jesper Salén, Gustaf Skarsgård, Hanna Alström m.fl.

Jag och Micke Håfström hade just gjort ”Vendetta” när han frågade mig om jag vill vara med i ”Skuggornas Hus”. Självklart tackade jag ja till att medverka i projektet men samtidigt ringde Kjell Sundvall och ville att jag skulle spela huvudrollen i en långfilm som skulle spelas in samtidigt, den filmen skulle heta “Jägarna”. Efter att ha försökt pussla med logistiken så att jag skulle kunna vara med i båda projekten, där producenten t.o.m. försökt med att göra en paus i inspelningen av ”Jägarna” för att vi skulle lyckas, så var vi tvungna att ge upp. Det gick inte att kombinera projekten och rollen i ”Jägarna” gick till Rolf Lassgård istället. 

Ett långfilmsprojekt är i nio fall av tio mer prestigefullt än ett TV-projekt, men eftersom jag är en lojal person så blev det som det blev. Jag hade sagt ja till Micke först och då var det ”Skuggornas Hus” som gällde, även om jag ännu inte hade skrivit något avtal med SVT. Ur karriärtaktisk synvinkel var det kanske inte det smartaste draget men nu blev det som det blev. Men, ”Jägarna” blev en bra film och ”Skuggornas Hus” blev en utmärkt TV-serie.