Hip hip hurra!

Film, 1987, , ,

Skagen, Danmark i slutet av 1800-talet. Konstnären Sören Kröyer har kommit till konstnärsparet Anna och Michael Ancher för att måla – och för att leva. Kring honom samlas så småningom konstnärer och även andra människor. Det går honom väl i händerna och han gifter sig med den vackra Marie, han blir allt rikare och mer berömd. Men Marie orkar inte växa med honom. Hon möter den svenske kompositören Hugo Alfvén och lämnar Skagen med honom.

En fantastisk inspelning, mycket för att vi både bodde och arbetade i en oerhört vacker miljö. Jag gjorde mina första tagningar i början av sommaren, åkte på semester i Grekland, och kom sen tillbaka för resterande tagningar. Det innebar att jag inte fick bli brun på semestern eftersom ansiktsfärgen måste stämma med de tagningar som gjordes innan jag åkte iväg. Den som varit i Grekland i juni vet hur enkel den uppgiften är. Men kostymavdelningen var mig behjälplig genom att specialsy en solhatt… begreppet löjlig outfit på semestern fick en helt ny innebörd. Det jag främst tycker om med filmen är Sten Holmbergs fantastiska foto. Vi lyckades dessutom avfolka Skagen genom att ha en surströmmingsfest. Och det var ändå utomhus… Danskarna borde klara mer tycker jag.