Rosens namn

Teater, 2006,

Rosens namn, 2006, Jasenko Selimovic, Göteborgs Stadsteater, Umberto Ecco

Jasenko Selimovic’ avskedsföreställning på Göteborgs Stadsteater.

Att komma tillbaka till Göteborgs Stadsteater efter 23 år och möta samma människor som jag arbetade tillsammans med på 80-talet var minst sagt egenartat. Det var fantastiskt kul att träffa en del sköna kollegor igen efter att livet filat till kanterna på oss, men samtidigt märkligt. I december 1983 slutade jag vid Teaterhögskolan i Göteborg och hoppade direkt in i föreställningen “Alkestis”, som då spelades på Studion. Jag kommer ihåg att jag fick en chock av att möta den resignerade trötthet som då rådde på teatern i efterdyningarna av den stora manifeststriden. Begreppet dålig stämning fick en helt ny innebörd och jag ville därifrån så snabbt som möjligt. Idag är klimatet annorlunda. Kanske lite väl vattenkammat.