Herr von Hancken

TV, 2000, ,

TV-serie i fyra delar efter Hjalmar Bergmans roman med samma namn producerad av Sveriges Television Drama. Den egocentriske Kapten von Hancken är en tillvarons särling. Han anländer tillsammans med sin familj till kurorten Iglinge brunn i början av 1800-talet för att få bot för sina verkliga och inbillade krämpor. När doktor Wurm ger honom sex veckor kvar att leva växer hans självömkan samtidigt som han blir föremål för medlidande och intresse. Under dessa sex veckor händer de mest fantastiska saker. Han förälskar sig i den vackra och mystiska Vicomtessen och inbillar sig att kungen ska komma på besök. När kungen inte kommer startar von Hancken ett uppror.Manus: Ulf Stark

Det är alltid kul att delta i något av SVT:s historiska kostymdramer. Om man sen få spela tillsammans med en gammal skön hjälte som Per Oscarsson så är det bara att surfa och njuta.

Hästar och filminspelningar är oftast en dålig kombination. Det finns en scen i HERR von HANCKEN där jag skulle sitta på hästryggen och ta emot ett dokument av Johan Widerberg och naturligtvis så kommer någon på den briljanta idén att det ska storma i just den bilden. Vad gör man då, jo man skaffar en gigantisk vindmaskin, lika stor som hästen, som ska stå 15 meter ifrån mig och hästen. Lägg sen därtill att jag och brunte ska stå på en liten spång som går över en liten bäck och du får en näst intill livsfarlig situation. Hästar, som normalt kan få ett litet löv, som råkar se lite extra gult ut, att bli det farligaste som finns i världen, får i ett sådant här läge den ultimata utmaningen. Nu gick det bra efter att hästen hade fått vänja sig vid vindmaskinen en hel förmiddag. Helt galet, men snyggt blev det, och jag överlevde.