Att spela golf i Kenya är kan ju tyckas lite udda har jag märkt. De vanligaste resmålen för svenska golfare i Afrika är ju annars Sydafrika och “sandafrika”. (allt i, och norr om Sahara) Medan däremot Kenya tillhör det jag kallar för det “svarta Afrika” vilket är lite mer på riktigt.

Den sista människan som jag trodde skulle börja spela golf är en gammal god vän som heter Jonas Geijke, han bor i Kenya och driver där JK Safaris. Det är för övrigt han och jag som är upprinnelsen till att Barnhemmet NCSC startades i Nairobi. (se länkar)

År 2005 fick jag en “grönt kort kurs” av Surströmmingsgänget i Kallax och i augusti samma år åkte jag upp till Pite Golfklubb och kvitterade ut presenten. Fram till dess har jag alltid tyckt att golf är det löjligaste man kan syssla med. Men “när fan blir gammal blir han religiös” som det heter. Nu kan jag inte påstå att jag är religiöst intresserad av golf men det är helt klart ett fascinerande spel.

När jag talade med Jonas i Kenya om att komma ner ett par veckor samma höst så klämde han fram i slutet av samtalet att han hade börjat spela golf. Sedan dess pågår en tävling på liv och död.

Kenya är en gammal brittisk koloni och golfbanorna som ligger i, och runt Nairobi är fantastiska och ligger på 1600 meters höjd. Men det kanske mest spektakulära är ändå att spela på Great Rift Valley Golf & Country Club som ligger på 2200 meter med utsikt över Lake Naivasha. Filmklippet till vänster är ju inte så smickrande för mig som golfare men det bjuder jag på. Golf är det mest förödmjukande spel jag känner till.